tisdag 17 mars 2009

Animal rights

Just nu: har djuren samma rättigheter som människor och vad säger filosoferna? Lever vi nu i ett post-humanist eller ett trans-humanist samhälle? Återkommer.

3 kommentarer:

  1. Oavsett vad filoferna säger så skulle jag säga: långt ifrån. Trots att vi faktiskt får fakta på hur mycket mer djuren förstår och kan än vad vi förut förstod så spelar det ingen roll. Djuren utnyttjas av oss på diverse grymma sätt. Jag orkar oftast inte ens läsa eller höra om det. Har det med empati att göra? Eller bara en överlägsenhet?
    Jag har ofta funderat på varför jag måste försvara mig för att jag är vegetarian. Det är som om jag utgör något hot...

    SvaraRadera
  2. Egentligen behövs det inga fakta om vad djur förstår eller känner. Faktum är att vi kan aldrig veta det. Men vi kan inte heller förstå och veta exakt hur andra människor känner sig, ,det visar ju allt anat förtryck. Poängen är att det är ett etiskt ställningstagande som vi väljer att göra, precis som vi väljer att inte utöva förtryck över folk av annat kön eller nationalitet så kan vi välja att inte förtrycka djuren eller naturen utan se oss som jämbördiga. Det finns inget hot i det. Det handlar om att ta avstånd från en invand(inlärd kulturell maktposition visavi resten av naturen inkl. djuren, en slags kristen "vi har rätt att härska över jorden och djuren". Precis som vi tar avstånd från racism och patriarkalt förtryck så kan vi helt enkelt VÄLJA att ta avstånd från denna anthropocentrism= att sätta människan i centrum/över allt annnat. Det handlar om att ha ett annat medvetande, en annan inställning och det är det mitt arbete, min forskning syftar till.

    SvaraRadera
  3. Nej, det har du rätt i: man kan adrig veta och det är ju inte det som är det viktiga heller.
    Jag har nog alltid, mer eller mindre, varit av den åsikten att ett liv är ett liv oavsett hur det tar sig till uttryck.
    Människan klarar sig inte utan naturen så varför inte leva med den istället?

    SvaraRadera